Door Stefanie de Cuba
We waren laatst te gast bij een mooie netwerkbijeenkomst van ILW De Lage Weide. Verschillende ondernemers uit de regio kwamen samen om kennis te maken en te leren over het werven en begeleiden van praktisch geschoolde werknemers. Vanuit ZINZIZ mochten we vertellen over de begeleidingsmethoden die wij hebben ontwikkeld en die goed aansluiten bij deze doelgroep. Specifiek spraken we over Coachen op de Werkplek: een begeleidingsmethode die we hebben ontwikkeld in samenwerking met Amfors en Pantar, met subsidie van ZonMw. Deze methode biedt heel veel handvatten voor professionals om op de werkvloer hun medewerkers in hun ontwikkeling te begeleiden.
Centraal in de methode staat de ‘Gouden Balans’. Het gaat hier om de optimale balans tussen verbinding/veiligheid aan de ene kant, en uitdaging aan de andere kant. In deze balans wordt ontwikkeling mogelijk. De ondernemers werden tijdens de netwerkbijeenkomst geprikkeld om na te denken hoe deze balans er voor hun eigen medewerkers uitziet. Zo stonden we stil bij een onderneming die gespecialiseerd is in het leggen van vloeren. We spraken over wat voor deze medewerkers uitdaging en veiligheid biedt, zoals een situatie waarbij de klant meekijkt hoe de vloeren gelegd worden (uitdaging) en een leidinggevende die uitdraagt dat er fouten mogen worden gemaakt (verbinding/veiligheid). Ook spraken we over de ultieme balans tussen deze twee dimensies, waarin medewerkers met zelfvertrouwen kwalitatief hoogwaardig werk leveren. De Gouden Balans gaf veel herkenning. Ook bood het inzicht in de vraag wanneer en waarom begeleiding van medewerkers wel of niet effectief is.
Nieuwsgierig geworden?
Lees dan hier het verslag van de bijeenkomst terug. Of neem contact op met Stefanie de Cuba als je meer wil weten over Coachen op de Werkplek of de Gouden Balans (stefanie@zinziz.nl).