Eén van de onderdelen uit het Integratief Gedragsmodel (https://zinziz.nl/het-integratief-gedragsmodel/) gaat over sociale druk. De mening van anderen uit onze omgeving, maar ook social media posts én maatschappelijke verwachtingen hebben -bewust of onbewust- invloed op wat wij willen. En is daarmee sterk gerelateerd aan onze motivatie en de intentie om bepaald gedrag te vertonen (ergens mee stoppen, iets volhouden, iets nieuws proberen).
Voor de professionals van het Jongerenpunt te Amsterdam is dit thema dagelijks aan de orde. De jongeren die ze begeleiden komen bijvoorbeeld aan met hele dure merkkleding, vinden baantjes bij de Albert Heijn “niet cool”, blijven blowen met vrienden terwijl ze er eigenlijk alleen maar slaperig van worden, of staan op een verleidende drempel tot snel (maar illegaal) geld verdienen.
“De adolescentie wordt om een aantal redenen als een duidelijke overgangsfase in de menselijke ontwikkeling gezien.”…” Ten derde kenmerkt deze periode zich door een uitzonderlijk sterke beïnvloedbaarheid, met name voor ervaringen in de directe sociale omgeving.”…” zijn adolescenten zoals gezegd in het algemeen ook veel sterker beïnvloedbaar dan kinderen en dan volwassenen. Ze zijn met name bijzonder gevoelig voor groepsdruk, de groep van vrienden, leeftijdgenoten, jongeren bij wie ze het gevoel hebben te horen.” (Weijers, 2006, p. 52-54).
Als professional dus absoluut een onderwerp om niet over te slaan of te onderschatten!
Daarom besteedt ZINZIZ hier tijdens de trainingen aan het Jongerenpunt Amsterdam ook specifiek aandacht aan. Uiteraard gericht op hoe je de ‘mening van anderen’ bespreekbaar maakt met de jongeren en ze weerbaarder maakt tegen invloeden van buitenaf. Maar ook door eens bij onszelf -gewoon als mens- na te gaan met welke sociale druk wíj te maken hebben, welk effect het op ons gedrag heeft, en op ons gevoel. Om eerst zelf echt te beleven wat sociale druk is en doet, voordat we de jongeren hierover goed (kunnen) adviseren. Dat leverde prachtige persoonlijke verhalen op over familiebanden, het ‘perfecte plaatje’, wijsheid door ouder worden, de rol van de vrouw in de samenleving. Maar ook grappige, heel herkenbare voorbeelden over de sociale druk van verjaardagsfeestjes en ugh, Whatsapp. Als vanzelf volgde er een gesprek tussen de professionals over hoe ze hiermee om willen gaan.
Om één van de voornaamste tips hier alvast te verklappen: Neem een mening van een ander niet gelijk over. Hoe doe ik dat dan?
- Denk eerst eventjes rustig na over de mening van een ander
- Vraag je af wat je van de mening kan leren
- Vraag je af wat je eigenlijk zelf van de mening vindt
- Laat de mening los als die niet aansluit bij de waarden die je zelf nastreeft
Doe er je voordeel mee!
En ben je nieuwsgierig naar meer oefeningen over sociale druk, of naar andere onderdelen uit het Integratief Gedragsmodel, mail ons dan gerust voor overleg over de mogelijkheden via sofie@zinziz.nl of anner@zinziz.nl.