Door: Lissa Hollmann
Op dinsdag 23 januari was het tijd voor de eerste kennissessie van het project ‘Jong Geleerd, Oud geleerd’ dat wij samen met de NVvA (Bert van Swam), SAM (Margarethe Hilhorst) en het AKC (Marianne Holleman) in het kader van de verbetering van het poortwachtersproces uitvoeren.
Het project
In het project stimuleren we de kennisuitwisseling tussen verschillende professionals. Professionals uit verschillende beroepsgroepen en professionals die zichzelf zien als de jonge honden in het vak of juist als de oude rotten. Bij deze kennisuitwisseling staat het thema waarnaar we ook al eerder onderzoek hebben gedaan centraal: ‘het professioneel afwegingskader’. De professionals die we betrekken, hebben allemaal vanuit hun eigen rol te maken met de re-integratie van zieke werknemers. Het gaat bijvoorbeeld om arbeidsdeskundigen, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, HR-professionals en professionals sociaal domein. We faciliteren daartoe een kennisactiviteit die in de kern uit een tweetal elementen bestaat:
- We faciliteren met behulp van een digitaal platform multidisciplinaire, tweezijdige mentoring tussen ‘oude rotten in het vak’ en professionals die relatief nieuw in het vak zijn.
- We organiseren kennisbijeenkomsten om kennis met elkaar te delen en ieders regionale netwerk multidisciplinair en domeinoverstijgend te versterken.
De georganiseerde kennissessie
De kennisbijeenkomst is dus één van de twee elementen. Deze worden vaker per jaar georganiseerd om zo langzaamaan het hele land te kunnen bereiken. Maar.. eentje moet de eerste zijn: We kijken terug op een waardevolle middag waar (volgens mij ) iedereen veel nieuwe handige informatie opgedaan heeft. Óók wij uiteraard!
We zijn de middag begonnen met een kennismaking met elkaar. We merkten dat er al meteen interessante potentiële buddykoppels ontstonden en dat de deelnemers elkaar met nieuwe informatie konden voeden. Wij konden dan natuurlijk niet achterblijven. We vervolgden de sessie daarom met een introductie over het thema afwegingskader, waarbij relevante onderdelen voorbij kwamen zoals de stappen die je (onbewust) maakt tijdens een besluit (Beeldvorming, Oordeelsvorming en Besluitvorming). Om echt iets met deze informatie te doen gingen we daarna in kleine groepjes uiteen. Alle groepjes gingen dieper in op de stap Beeldvorming: wat moet en wil je weten? Wat vraag, bekijk, lees en beluister je? En wat zijn de valkuilen bij beeldvorming?
Na de sessies zat de middag er bijna op: eerst werden de buddy’s nog definitief gemaakt, en daarna was het dan (eindelijk) tijd voor de borrel!
Wil je ook met een volgende kennissessie meedoen? Of kijken of er voor jou buddymogelijkheden zijn? Mail lissa@zinziz.nl en/of schrijf je gratis in op www.ikwilkennisdelen.nl.