Waardevolle discussies met begeleidingscommissie & expertgroep en voorbereiding van de dataverzameling bij professionals
Voor ons onderzoek naar de begeleiding van nuggers met een arbeidsbeperking die willen werken hebben we deze week hele goede en waardevolle eerste bijeenkomsten gehad met de begeleidingscommissie en de expertgroep. Met deze twee groepen gaan we tijdens het komende jaar nauw samenwerken. De bijeenkomsten dragen er niet alleen aan bij dat ons onderzoek aansluit bij bestaande kennis en bij de behoeften en belangen van verschillende betrokkenen. De uitwisseling van informatie en kritische discussie laat ook de enorme betrokkenheid zien van experts en organisaties, die zich inzetten voor een betere ondersteuning van nuggers met een arbeidsbeperking.
Begeleidingscommissie – belangen van koepelorganisaties
De begeleidingscommissie adviseert over de uitvoering van het onderzoek en behartigt belangen van koepelorganisaties: Ministerie van SZW, UWV, Divosa, Sam, Landelijke Cliëntenraad, CAOP en Ingrado. Zo is het naast het inventariseren van de ondersteuningsbehoeften van nuggers met een arbeidsbeperking en van professionals belangrijk om aandacht te besteden aan beleid en de juridische en financiële context waarin de ondersteuning plaatsvindt. Ook hebben we stilgestaan bij de agendering de en borging van de onderzoeksresultaten: welke vormen zouden hiervoor passend zijn, en hoe kunnen we aansluiten bij bestaande projecten en platforms?
Expertgroep – expertise uit onderzoek, praktijk- en ervaringskennis
Voor de expertgroep hebben we een betrokken en diverse groep gevormd met expertise op basis van eigen onderzoek, praktijk- en/of ervaringskennis. Onze experts werken bij Kenniscentrum LVB, Mind, Movisie, Onbeperkt aan de Slag, Regionale mobiliteitsteam Midden-Utrecht, gemeente Amersfoort, IederIn, Emma at work en Verweij-Jonker Instituut.
Zo hebben we deze week gediscussieerd: wanneer is een indeling van de doelgroep nuggers met beperkingen in subdoelgroepen bruikbaar en voor wie? Hoe kunnen we daarbij vertrekken vanuit de behoeften van nuggers zelf, in plaats van de kaders van het systeem (zoals bijvoorbeeld juridische factoren) voorop te stellen? Eén van de uitgangspunten van ons onderzoek is immers dat we de diversiteit van de nuggers met een arbeidsbeperking recht willen doen, omdat het een doelgroep is die slecht in beeld is, vaak te maken heeft met stigmatisering en/of zelf onvoldoende weet welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn.
Hoe gaat de komende fase van het onderzoek eruit zien?
We starten met de dataverzameling bij professionals en andere actoren die werken met nuggers met een arbeidsbeperking. Dat kunnen bijvoorbeeld gemeentemedewerkers zijn, jobcoaches, mentoren op school – we willen zo veel mogelijk actoren gaan spreken over hun ervaringen met het werken met de doelgroep.
Om met professionals in contact te komen en meteen kennis uit te wisselen over de voortgang van het onderzoek, gaan we aansluiten bij samenwerkingsverbanden en organiseren we een praatplaatdiscussie op de Praktijkdag van de Programmaraad. We gaan interviews houden met professionals en ook bijeenkomsten organiseren waarbij we kennisuitwisseling rondom het onderwerp willen stimuleren.
Werk jij samen met nuggers en wil je meedoen of meedenken in deze onderzoeksfase?
Neem dan contact op met onderzoeker Lena Wever (lena@zinziz.nl).