Door Miriam Wickham
Nieuw jaar, nieuwe fase van het project ‘Verzuimbegeleiding bij SW-bedrijven’. Vorig jaar hebben we de laatste data van professionals en medewerkers van SW-bedrijven verzameld. In onze evaluatie kijken wij of onze methode van verzuimbegeleiding, met het integratief gedragsmodel (IGM) als kapstok, positieve effecten op het gedrag en verzuim van SW-medewerkers heeft gehad. Nu zijn we bezig met:
- Het verwerken van alle data
- Het maken van een rapport en infographics
- De kennisdeling op verschillende congressen en
- De doorontwikkeling van de methode.
In dit bericht geven we een eerste inkijkje in de bevindingen van het hele onderzoeksproject, en onze plannen voor de doorontwikkeling van de methode.
Een kijkje in de uitkomsten van het onderzoek
- Van professionals horen we terug dat het IGM handvatten biedt voor de begeleiding van verzuimende medewerkers en ze daardoor gerichter kunnen kijken naar de gedragscomponenten achter verzuim.
- Zowel professionals als SW-medewerkers benadrukken dat een groot effect van de methode te maken heeft met aandacht. Een groot onderdeel van de methode zijn coachingsgesprekken tussen de professionals en medewerkers, en deze contactmomenten zijn ontzettend belangrijk.
- SW-medewerkers geven aan zelfregulerende vaardigheden te hebben geleerd door de methode. Hierdoor kunnen ze beter op tijd om hulp vragen, rustiger aandoen en voor zichzelf zorgen wanneer dat nodig is, en bewustere keuzes maken over of ze zich op een bepaald dag ziekmelden of toch gaan werken.
- Medewerkers die aan de methode deelnamen verzuimen minder en hebben minder andere gedragsgerelateerde incidenten op de werkvloer. De methode heeft dus ook een effect op ander gedrag behalve verzuimgedrag.
- We horen van professionals terug dat de methode, hoe ze nu in elkaar zit, best veel vraagt van zowel de professionals als de medewerkers. Het advies is om in de doorontwikkeling te kijken naar welke onderdelen van de methode ingekort kunnen worden.
Kennisdeling en doorontwikkeling
Naast het delen van de geleerde kennis van het project op verschillende congressen en symposia, waar we hopen mensen te kunnen inspireren om naar gedrag achter verzuim te kijken, gaan we ook nog een stapje verder. We zijn nu druk bezig met het werven van andere SW-bedrijven (die tot nu toe nog niet hebben deelgenomen) en reguliere werkgevers met praktisch opgeleide medewerkers. Bij deze bedrijven delen we onze kennis om heel gericht de juiste HR-professionals te inspireren en een nog groter effect op verzuim te kunnen maken. Ook willen we bij deze bedrijven onze methode in co-creatie doorontwikkelen en in een pilot kunnen toetsen.
Ben jij of ken jij HR-professionals die meer willen weten over gedragscomponenten achter verzuim?
Neem dan contact op met Miriam (miriam@zinziz.nl; 06 – 81928860)
Noot:
Dit project voert ZINZIZ samen met Muzus, SBCM, Cedris, AM Match, Amfors, Tiem en UW Bedrijven uit. Met als doel een evidence based begeleidingsmethodiek te ontwikkelen. Het project is mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit het programma Verbeteren Poortwachter, gecoördineerd door ZonMw.