Netwerkanalyse: meer dan alleen connecties
Binnen onderzoek maken we graag gebruik van sociale netwerkanalyse. Sociale netwerkanalyse is een onderzoeksmethode die oorspronkelijk is ontwikkeld binnen de sociologie en antropologie om de relaties tussen verschillende actoren, zoals gemeenten, scholen, zorgorganisaties en jongeren, in kaart te brengen. Door deze relaties te visualiseren en te analyseren, kunnen we patronen ontdekken, (machts)verhoudingen blootleggen en de dynamiek binnen een netwerk begrijpen. Dit is een methode die we dus kunnen toepassen in ons onderzoek. Zo kunnen we bijvoorbeeld in kaart brengen hoe gemeenten op (sub)regionaal niveau samenwerken om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan.
Een sub regionale samenwerking analyseren
We kunnen een netwerkanalyse gebruiken om meer inzicht te krijgen in de wensen en verwachtingen van alle betrokken partijen bij sub regionale samenwerkingen van gemeenten. Hierbij letten we op de volgende zaken:
- Welke mensen binnen verschillende organisaties werken samen en hoe intensief zijn deze samenwerkingen?
- Welke rollen spelen de verschillende partijen in het netwerk?
- Zijn er bepaalde subgroepen van gemeenten die intensiever samenwerken?
- Welke factoren beïnvloeden de effectiviteit van de samenwerking?
Waarom gebruiken wij sociale netwerkanalyse?
- Complexiteit in kaart brengen: De aanpak van bijvoorbeeld voortijdig schoolverlaten is een complex onderwerp dat vraagt om samenwerking tussen verschillende partijen. Netwerkanalyse helpt ons om deze complexiteit te doorgronden en te visualiseren.
- Verborgen verbanden ontdekken: Door middel van netwerkanalyse kunnen we verborgen verbanden en onzichtbare structuren in de samenwerking tussen gemeenten identificeren.
- Verschil in kaart brengen: Netwerkanalyse stelt ons in staat om verschillende ideeën over de samenwerking te volgen en te analyseren.
- Effectievere interventies: Door een goed inzicht te hebben in de bestaande netwerken, kunnen we gerichte interventies ontwikkelen om de samenwerking te verbeteren en het gezamenlijke doel van het netwerk te verbeteren.
En dan?
Door een netwerkanalyse krijgen wij goed inzicht in de bestaande samenwerking en kunnen we dus ook interveniëren. Dit kan bijvoorbeeld een gezamenlijke sessie (bijvoorbeeld een RACI sessie) zijn waarbij we de verantwoordelijkheden, bevoegdheden, betrokkenheid en informatiestromen tussen de verschillende partijen helder te krijgen.
Door deze gecombineerde aanpak hopen we een diepgaand inzicht te krijgen in de samenwerkingen en concrete aanbevelingen te doen voor verbeteringen.
Wil je meer weten over onze aanpak? Of zelf ook benieuwd hoe het netwerk waar in jij werkt kan verbeteren? Neem dan contact met ons op via esther@zinziz.nl.