Iedereen die zorg of ondersteuning nodig heeft, verdient een steuntje in de rug. Onafhankelijke cliëntondersteuning (OCO) is er juist voor die mensen die het overzicht kwijt zijn, moeite hebben met het regelen van hulp, of simpelweg niet weten waar ze moeten beginnen. OCO kan van onschatbare waarde zijn voor inwoners – maar in de praktijk blijkt dat veel mensen niet van deze ondersteuning op de hoogte zijn of niet weten hoe ze er gebruik van kunnen maken. Dat vraagt om gerichte actie van gemeenten en OCO aanbieders.
Doen we wat werkt?
Veel gemeenten en OCO aanbieders zetten zich actief in om de ondersteuning te verbeteren en beter zichtbaar te maken. Maar hoe weet je of je op de goede weg bent? Vragen als “Bereiken we de juiste inwoners?”, “Sluit onze ondersteuning aan bij hun behoeften?”, “Wat levert het op?” zijn essentieel om methodisch te kunnen werken. Een gedegen evaluatieonderzoek helpt om deze vragen te beantwoorden.
Hoe ZINZIZ kan helpen met onderzoek
ZINZIZ ondersteunt gemeenten en aanbieders bij het evalueren en versterken van OCO. Met behulp van een combinatie van kwalitatief- en kwantitatief onderzoek, analyseren we behoeften en ervaringen en maken de vertaalslag naar de praktijk voor concreet advies.
Onze aanpak is breed en flexibel. Denk aan:
- Literatuuronderzoek en beleidsanalyse
- (Groeps)interviews met inwoners, professionals en verwijzers
- Korte, toegankelijke vragenlijsten (papier en digitaal)
- Proces-, impact- en lerende evaluaties
- Actieonderzoek met uitvoerders
- Whole system in the room-sessies
- Co-creatiesessies met cliëntvertegenwoordigers
Of het nu gaat om het verbeteren van de ondersteuning, het versterken van samenwerking of het vergroten van de bekendheid: ZINZIZ helpt, zo maken we samen impact!
Meer weten?
Benieuwd wat een evaluatie voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact op met bente@zinziz.nl of kijk op zinziz.nl.