Waarom zijn er toch zoveel ‘internationale dagen van …’? Dit hebben wij te danken aan de Verenigde Naties (VN). En omdat het zondag 24 oktober de dag van de Verenigde Naties was, is dit het moment om daar even bij stil te staan! 76 jaar geleden (in 1945) werd de VN opgericht, en twee jaar later werd 24 oktober uitgeroepen tot United Nations Day. Sinds die dag is de missie van de VN om alle mensen te informeren over haar doelstellingen en prestaties. En dat doen ze door het uitroepen van nog veel meer ‘dagen van’.
Een paar voorbeelden in de maand oktober:
- Internationale ouderendag
- Internationale dag van de plattelandsvrouwen
- Wereldvoedseldag
- Internationale Gin en Tonic dag
Gin en Tonic dag
Over het hele jaar heeft de VN al 150 ‘dagen van’ uitgeroepen rondom allerlei thema’s (vooruit … Internationale Gin en Tonic dag hoort misschien niet in dit rijtje thuis). Het merendeel van de ‘dagen van’ zijn gericht op het verspreiden van een goede zaak en hier awareness voor te kweken. Meestal is het een moment om ergens bij stil te staan, mensen te informeren, te reflecteren of bewustzijn te creëren rondom dit onderwerp.
De dag van ZINIZ
Ook onze nieuwsberichten en columns worden wel eens gelinkt aan ‘de week van X’ Of ‘de dag van Y’. Vaak zijn dit mooie doelen die gelinkt zijn aan de werkzaamheden van ZINZIZ.
Awareness
Waar richt je je eigenlijk op als je awareness wil creëren? Laten we het integratieve gedragsmodel hier eens voor gebruiken. Houding, self-efficacy en sociale norm beïnvloeden de intentie (het willen) en context, vaardigheden en belemmeringen en zelfregulerend vermogen (het kunnen) bepalen of de intentie ook tot gedrag komt. Het concept van ‘de dag van’ lijkt daarmee in te spelen op zowel houding als sociale norm.
De dag van …
Awareness meetbaar maken is een lastige. Maar met zoveel soorten ‘dagen van’ lijkt het in ieder geval wel een populair idee. Welke dag zouden we volgens jullie nog moeten hebben?