Dat is mooi nieuws wat vorige week te lezen viel! Cijfers van het CBS laten zien dat mensen gemiddeld gezien een stuk korter werkloos zijn, van 7 jaar in 2013 naar 3 jaar in 2023. Een flinke afname! Zie hier ook het artikel van het CBS.
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2023/34/sterke-afname-aantal-langdurig-werklozen-in-afgelopen-10-jaar
Maar cijfers vanuit het CBS zijn precies dat, cijfers. Over verklaringen wordt niet gesproken. Ik vond het wel interessant om daar eens bij stil te staan. Wat verklaard de daling in de aantallen langdurig werklozen?
Allereerst de arbeidsmarkt, ook deze is de afgelopen tien jaar nogal veranderd. De openstaande vacatures zijn enorm toegenomen; https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-arbeidsmarkt/vacatures. Waar je in 2013 veel meer sollicitanten op één vacature had en als starter bijvoorbeeld je best moest doen ergens tussen te komen, is dit zo ondertussen sterk veranderd. In 2019 was het moment dat er meer openstaande vacatures waren dan werklozen, iets dat de afgelopen jaren nog niet veranderd is. Deze verschuiving in vraag en aanbod heeft bijgedragen aan de afname van langdurige werkloosheid. We kwamen in 2013 ook uit een recessie, als je deze cijfers in een breder perspectief zet dan zie je dat 2013 ook wel een dieptepunt was.
Een andere reden die naar mijn inzicht heeft bijgedragen aan lage werkloosheid cijfers is het verschil in werkwijze bij de gemeenten en het UWV. Gemeenten zijn vaker evidance based gaan werken, methodisch gaan handelen en met bewezen methodieken zoals motiverende gespreksvoering en SKILLS gaan werken. Daardoor is de afgelopen jaren de houding van veel sociale diensten en gemeenten tegenover hun klanten veranderd. Er wordt nu meer nadruk gelegd op de wensen van de klant, minder vanuit druk. Er wordt meer vanuit doelmatigheid gewerkt, waarbij individuele werkzoekenden worden aangemoedigd om hun potentieel te herkennen en doelen te stellen. Deze meer ondersteunende aanpak heeft geleid tot een positievere kijk op werkloosheid en heeft mogelijk bijgedragen aan het verminderen van langdurige werkloosheid.
Een mooie ontwikkeling dus! Helaas zijn we daarmee er nog niet, want tegelijkertijd lees je veel over de afname in bestaanszekerheid en groeiende armoede. Ook blijft er een groep langdurig werkloos, wat juist een groep is die met aandacht ook een mooie plek in de maatschappij kan krijgen, of dat met betaald werk is of niet.
Wat denk jij dat hieraan heeft bijgedragen? Zijn er nog andere verklaringen volgens jullie?
Of wil je meer weten over motiverende gespreksvoering, SKILLS, evidence based handelen of andere onderwerpen die in dit artikel langskwamen? Neem dan vooral contact op met Marte Wachter (marte@zinziz.nl )