Met veel enthousiasme zijn we deze maand gestart met een nieuw project in samenwerking met UWV en Muzus. Dit project richt zich op het evalueren van de pilot van het experiment inspanningsplicht voor WW-gerechtigden. WW-gerechtigden moeten zich volgens de wet inspannen om passend werk te vinden, met als doel het bevorderen van effectief werkzoekgedrag en snelle uitstroom naar duurzaam werk. Op dit moment houdt dit in dat zij vier sollicitatieactiviteiten per vier weken moeten uitvoeren, tenzij er een vrijstelling of ontheffing is verleend.
Uit (wetenschappelijke) literatuur en praktijk blijkt dat de huidige invulling van de inspanningsplicht verbeterd kan worden door meer maatwerk en focus op de kwaliteit van het werkzoekgedrag. Daarom hebben UWV en SZW besloten om, door middel van een experiment, drie varianten van de inspanningsplicht te onderzoeken. Deze varianten zijn:
- De huidige werkwijze: vier sollicitatieactiviteiten per vier weken met actief ondersteuningsaanbod van UWV.
- Ontheffing van de inspanningsplicht: maar mét actief ondersteuningsaanbod van UWV.
- Maatwerk: standaard individuele afspraken bij toepassing van de sollicitatieplicht.
Het experiment start met een pilot in enkele vestigingen van UWV Werkbedrijf, om eventuele knelpunten te identificeren en oplossen. Begin 2025 zal het experiment landelijk worden uitgerold.
Wij kijken ernaar uit om samen met UWV en Muzus bij te dragen aan een effectievere invulling van de inspanningsplicht, die beter aansluit bij de behoeften van WW-gerechtigden en de arbeidsmarkt.
Ben jij ook nieuwsgierig naar onze onderzoeksprojecten of hoe we jouw organisatie van dienst kunnen zijn? Neem dan contact met ons op via lisa@zinziz.nl
Ik kan nergens vinden of dit daadwerkelijk landelijk is uitgerold. Kunnen jullie mij hierover informeren.?
Deze sollicitatieverplichting is al 30 jaar een doorn in mijn oog. Met deze kwantitatieve verplichting moet een WW’er in een jaar al snel 52 keer op vacatures reageren. Gemiddeld zal iemand van werk naar werk slechts 3 sollicitaties verrichten tot een overstap.
Ik hoop ook, dat als dit is uitgerold, dat het ook de druk in 2e spoor begeleiding weghaalt en we ons gaan concentreren op een betere begeleiding van de zieke medewerker.