De groep als medicijn: de eerste maanden!
Afgelopen maanden zijn wij druk bezig geweest met het onderzoek ‘De groep als medicijn’. Samen met de Krachtcentrale 013 onderzoeken wij in dat project een groepsgewijze aanpak voor re-integratie van spoor 2 kandidaten. Het onderzoek omvat vragenlijsten onder werknemers en interviews onder werknemers, werkgevers, en re-integratie begeleiders. Daarnaast observeren we de groepstrainingen van de Krachtcentrale 013. We hebben al mooie gesprekken gevoerd en trainingen meegemaakt en zien hoe de groepen zich vormen.
De samenwerking met De Krachtcentrale 013 verloopt ontzettend fijn waarbij we vaak samen komen om te bespreken hoe het gaat, de planning strakker te trekken én om het onderzoek bij te sturen waar nodig. Iedereen vanuit zowel ZINZIZ als de Krachtcentrale 013 is nog steeds erg enthousiast over het onderzoek en dat merk je echt in de overleggen en uitkomsten, heel fijn!
Eerste inzichten uit het onderzoek
Afgelopen maanden hebben wij een aantal trainingen en werkruimtes mogen observeren. Heel interessant om eens te zien hoe dit er aan toe gaat. Onze onderzoekers hebben veel gezien en gehoord tijdens deze ochtenden en deden er zelfs weer nieuwe (trainings)kennis op of deelden tips! Tijdens de observaties kwamen we erachter dat ervaringen tussen de deelnemers heel erg verschillen. Deze ervaringen worden gedeeld met elkaar en we kijken ernaar uit om die verschillende ervaringen, zowel voor als tijdens de trainingen en werkruimtes, verder te onderzoeken. Want hoe staat dat alles tegenover de groepsgewijze aanpak?
Ook in de vragenlijsten en interviews zien en horen we terug dat de situaties van werknemers en hun werkgevers heel erg verschillen. De ene werkgever is bijvoorbeeld geeft veel begeleiding en is betrokken bij alle onderdelen van het traject van een werknemer, terwijl de andere vooral insteekt op veel eigen regie aan de werknemer laten. Dit heeft ook vaak te maken met wat een werknemer nodig heeft, waar diegene zit in het traject, hoe die zich voelt over het spoor 2, etc. Maar wat door iedereen beaamt wordt: de groepsgewijze aanpak biedt een meerwaarde ten opzichte van een individuele aanpak. We kijken ernaar uit om verder te onderzoeken op welke manier de groep specifiek kan helpen, en hoe zich dat verhoudt tot de verschillende situaties van werknemers en werkgevers.
Denktanks en klankbordgroepen
We hebben ook een denktank met ervaringsdeskundigen, die eerder het traject bij de Krachtcentrale 013 hebben gedaan. En ook een klankbordgroep met werkgevers die ervaring hebben met het inhuren van de Krachtcentrale 013 of ervaring hebben met het begeleiden van spoor 2 werknemers. In de klankbordgroep zitten ook arbeidsdeskundigen zodat we hun expertise in spoor 2 ook kunnen meenemen.
Vanuit de Denktanks krijgen we heel veel informatie over hoe deelnemers tijdens de eerste trainingen erbij zitten. Door de diversiteit aan deelnemers is het fijn om met ervaringsdeskundigen te praten over hoe zij terugkijken op een re-integratietraject bij de Krachtcentrale 013. Deze inzichten zorgen ervoor dat wij beter kunnen inspelen op de situatie en zo de deelnemers van het huidige traject sneller kunnen begrijpen.
Vanuit de klankbordgroep horen wij veel over waar een werkgever mee zit als die een spoor 2 werknemer begeleid (tijdens een traject bij de Krachtcentrale 013). En de arbeidsdeskundigen bevragen de juiste dingen en houden ons scherp, naast dat ze de aanpak bevestiging geven. Deze unieke inkijk van de expertise van werkgevers en arbeidsdeskundigen geeft ons meer grip op het onderwerp en het hele verloop van een re-integratietraject.
Hoe nu verder?
Aankomend jaar gaan wij door met de observaties binnen de groepen. Daarnaast hebben we ook nog meer interviews gepland en nemen we ook nog vragenlijsten af. Deze resultaten vertalen we in advies om de groepsgewijze aanpak verder door te ontwikkelen, en de doorontwikkelde methode ook verder te onderzoeken. Omdat dit project door ZonMw gefinancierd is, zullen wij ons rapport in 2026 openbaar beschikbaar stellen, zodat anderen ook kunnen leren wat wel een niet werkt, en voor wie, aan een groepsgewijze aanpak in het spoor 2.
Heb je vragen over dit project? Mail of bel dan Miriam: miriam@zinziz.nl ; 06 – 81928860