Aanleiding / context
Bij sociaal werkbedrijven zijn de verzuimcijfers hoog, met alle negatieve gevolgen voor de werknemers, werkgevers en maatschappij van dien. Werknemers van sociaal werkbedrijven hebben vaak te maken met beperkingen in hun zelfregulering en geloof in eigen kunnen, waardoor werkhervatting na verzuim vaak lastig is. Gelukkig biedt het integratief gedragsmodel handvatten voor het aanscherpen van zelfregulering en geloof in eigen kunnen. Naar aanleiding van het programma van ZonMw ‘Verbetering kwaliteit poortwachterproces’ voeren we dus een project uit om de verzuimbegeleiding bij sociaal werkbedrijven te faciliteren.
Onze aanpak
In dit project gaan we samen met werknemers, professionals, arbodiensten en maatschappelijk begeleiders van vier sociaal werkbedrijven (AM Match, Amfors, Tiem en UW) een innovatieve blended methode voor verzuimbegeleiding ontwikkelen en toetsen. Het gaat om een actieonderzoek, waarbij we de interventie steeds toetsen en verbeteren binnen een iteratief proces. Hier hebben we 3 jaar de tijd voor. Onze interventie richt zich daarmee op het terugbrengen van langdurig verzuim binnen sociaal werkbedrijven en we nemen zowel zieke werknemers en hun begeleiders mee in de methode. Met coachingsgesprekken, e-learnings en groepsgesprekken trainen we de begeleiders in thema’s als ‘arbeid als medicijn’, het integratief gedragsmodel, en het belang van geloof in eigen kunnen en zelfregulering. We sluiten aan bij de behoeften van werknemers en werkgevers van SW-bedrijven, en ontwikkelen dus een interventie waar zowel theorie als praktijk bij elkaar komen. Dat is ook het unieke aan dit project.
- Aansluiting bij behoeften van werknemers: Werknemers willen graag meer persoonlijke aandacht en meer verantwoordelijkheden krijgen in hun verzuimbegeleiding.
- Aansluiting bij behoeften van werkgevers: Werkgevers willen graag innovatie en meer inzicht in het willen en kunnen van de zieke werknemers.
Het idee is dan ook om onze methode te delen zodat andere organisaties hem ook kunnen gebruiken voor hun verzuimbegeleiding.
Fasen van het project
We voeren het project in 4 fasen uit:
- Voorbereiding en basis leggen implementatie: we organiseren denktanks per sociaal werkbedrijf met werknemers, OR, leidinggevenden, HR, MT, maatschappelijk begeleiders en arbodienst. Met hun input ontwikkelen we de methode vanuit samengebrachte expertise, en zorgen voor de juiste randvoorwaarden. Ook verdiepen we ons in de literatuur en de behoeften van werknemers en werkgevers.
- Trainen in de methode: we trainen de begeleiders in het uitvoeren van de methode en helpen hun met het omgaan met lastige situaties.
- Uitvoeren en toetsen van de methode: we analyseren de onderzoeksresultaten en gebruiken dit om de methode te verbeteren. Eerste resultaten zijn hier samengevat.
- Doorontwikkelen en kennisdeling: We verbeteren de methode steeds en verspreiden rapportages en infographics, verzorgen inspiratiesessies, en stellen onze methode beschikbaar voor iedereen.
Tijdens alle fasen stemmen we de voortgang met alle betrokken partijen af. Zo zorgen we dat iedereen op de hoogte blijft en dat onze methode altijd relevant voor iedereen blijft. We verwachten dat we op gezonde manier werkhervatting kunnen faciliteren, met een focus op optimaal willen en kunnen van de werknemers en de taskforce.
Meer weten?
Wil je er meer over horen of een keer van gedachten wisselen hierover? Neem dan vooral contact op met de projectleiders Femke Bennenbroek (femke@zinziz.nl) en Stefanie de Cuba (stefanie@zinziz.nl).