Aanleiding / context
Professionals zoals arbeidsdeskundigen, bedrijfsartsen, en werkconsulenten maken bij de re-integratiebegeleiding continu afwegingen en keuzes. Om samenwerking en het lerend vermogen van professionals en organisaties te verbeteren, is het essentieel dat professionals samen reflecteren op deze dagelijkse afwegingen. Een gedeeld beeld hierover bij ervaren professionals en nieuwelingen en tussen verschillende beroepsgroepen, bevordert het vakmanschap binnen re-integratie. Dit vergroot de effectiviteit van professioneel handelen en de kwaliteit van dienstverlening. Deze uitwisseling is er mondjesmaat, maar zou veel structureler ingebouwd kunnen worden.
Onze aanpak
In Jong Geleerd, Oud Geleerd gaan we in het kader van de verbetering van de kwaliteit van het poortwachtersproces de kennisuitwisseling stimuleren tussen verschillende professionals. Hierbij staat het thema waarnaar we ook al eerder onderzoek hebben gedaan centraal: ‘het professioneel afwegingskader’. De professionals die we betrekken, hebben allemaal vanuit hun eigen rol te maken met de re-integratie van zieke werknemers. Het gaat bijvoorbeeld om arbeidsdeskundigen, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, HR-professionals en professionals sociaal domein.
We faciliteren daartoe een kennisactiviteit die in de kern uit een tweetal elementen bestaat:
- We faciliteren met behulp van een digitaal platform multidisciplinaire, tweezijdige mentoring tussen ‘oude rotten in het vak’ en professionals die relatief nieuw in het vak zijn.
- We organiseren regionale bijeenkomsten om kennis met elkaar te delen en ieders regionale netwerk multidisciplinair en domeinoverstijgend te versterken.
Meer weten?
Wil je er meer over horen of een keer van gedachten wisselen hierover? Neem dan vooral contact op met de projectleiders Femke Bennenbroek (femke@zinziz.nl) en Lissa Hollmann (lissa@zinziz.nl).