Door Femke Bennenbroek
Op het SAM jubileumcongres (een hele inspirerende dag trouwens, neem hier een kijkje) hebben we er al een heleboel uitgedeeld. En nu ook volop ind e schijnwerpers via onze website: het IGM kwartet.
Euhhh, wat?
Voordat we in de valkuil vallen door te denken dat iedereen het IGM kent, toch even kort een toelichting. IGM staat voor Integratief GedragsModel. Dit model (Blonk, 2018) wordt binnen het sociaal domein steeds meer hèt model als het gaat om het kunnen duiden en beïnvloeden van motivatie en gedrag. Zo wordt het steeds meer gebruikt als basis voor een zorgvuldige intake, maar is het ook de basis voor gespreksvoering en trainingen om vaardigheden gedrag en zelfredzaamheid te versterken. En is het de basis voor handige instrumenten zoals EVA.
Een handig model om meer van te weten dus!
Het model dankt die populariteit aan zijn kracht: het maakt de complexe psychologie van motivatie en gedrag weer simpel en pakbaar. Zodat je daarmee dus die zorgvuldige diagnose, het gerichte plan van aanpak en de effectieve gesprekken invulling kan geven. Je leest alle details over het model hier.
En hoezo een kwartet?
Tsja, dat is een lang verhaal. Maar in het kort komt het er op neer dat we in de praktijk merken dat het soms nog wel eens puzzelen is wat nou bij ‘sociale druk’ of bij ‘context’ hoort. Met andere woorden, is het dan willen of kunnen? We wilden daar professionals bij helpen, maar dan met een spel. En dat is dus het IGM kwartet geworden. Een grappig hulpmiddel om samen met je collega’s eens te spelen en jezelf en elkaar weer eens te helpen het IGM scherp op het vizier te hebben.
Ook zin om te kwartetten?
Stuur dan een mailtje naar Anouk de Graaf (officemanagement@zinziz.nl), dan sturen we er snel eentje op! Wil je er meer bestellen, dan brengen we een kleine fee in rekening (€5 per spel).