In dialoog op het voetbalveld
Het project We Zijn Allemaal Mensen (WZAM) richt zich op de ondersteuning aan social professionals om hun cliënten of werknemers zo effectief mogelijk te begeleiden én hun eigen vakmanschap te versterken. Inzicht in wat mensen precies willen en kunnen is daarbij van groot belang, om vervolgens gericht toe te kunnen werken naar (gedragsveranderende) doelen; of je nou zelf client, social professional of manager bent!
Om zulke handige inzichten te creëren en te voeden is het belangrijk om in gesprek te blijven. Allereerst met jezelf (reflectie) maar uiteraard ook met elkaar. Onderdeel van het project is dan ook het organiseren en vormgeven van dialoogsessies. Deze maand ging ZINZIZ daarvoor naar het Jongerenpunt in Amsterdam!
Maar wat is een ‘dialoogsessie’ eigenlijk?
We hebben het dan over een interventie gericht op het verkennen van de plekken waar het schuurt, de ‘plek der moeite’ (Wierdsma, 1999). In dit geval in de interactie tussen professionals en management. Tegelijkertijd helpt het bij het versterken van dialogische vaardigheden en het gesprek (durven) aangaan.
Wat is het vooral níet?
Een plek om alle emoties los te gooien, de ander te overtuigen van het eigen gelijk of om oplossingen af te dwingen.
Voorwaarden voor een geslaagde dialoog zijn dan ook:
Oordelen uitstellen, luisteren, samen onderzoeken waar bepaalde gedachten vandaan komen. Op die manier kun je tot een staat van begrip komen. Begrip voor de situatie, voor elkaar en voor andere perspectieven. Als ZINZIZ-trainers bedenken we dan het liefst ook nog een manier die laagdrempelig is en uitnodigt om mee te doen.
Dus…allemaal het voetbalveld op! Het is wonderlijk om te merken dat de metafoor van een voetbalveld een team zoals het Jongerenpunt kan uitlokken tot een dialoog: “Wat zou er met ons werk gebeuren als er geen lijnen zouden zijn?” “Wat is de rol van een aanvoerder, en hebben we die eigenlijk wel in ons team?” “Wat mag je verwachten van de coach?” “Wie/wat is storend vuurwerk op het speelveld?” Gevolgd door -wellicht pijnlijke maar wel waardevolle- inzichten dat het met 10 spelers op het veld wel heel hard knokken is. Dat je geblesseerd raakt als je continu op wedstrijdniveau moet functioneren zonder genoeg trainings- en hersteltijd. Dan mag je ontzettend trots zijn dat je nog wedstrijden wint, oftewel, jongeren succesvol op weg helpt! Maar het laat ook zien dat er misschien seizoenen zijn dat je tevreden mag zijn met gelijkspel, of zelfs je ‘verlies’ mag accepteren. Om verder te kunnen bouwen aan een divers team dat elkaar steunt en elkaars krachten benut. Met 11 spitsen kun je namelijk ook niet winnen!
Ben je ook benieuwd wat een dialoogsessie voor jouw collega’s en/of organisatie kan betekenen, en of ZINZIZ jullie daarin kan ondersteunen, neem gerust eens contact op met onze collega Anner Bindels via anner@zinziz.nl of via 06-40631394.