Vraag jij je ook wel eens af hoe iemand anders iets ervaart? Of het nou om jezelf te herkennen, of juist de andere kant van het verhaal te horen. Documentaires bieden een unieke mogelijkheid om een kijkje te nemen in het leven van iemand anders. Het project Samen het juiste spoor leggen gaat niet alleen over een zakelijk proces, maar ook over een menselijk traject waarin bewustwording essentieel is. Dat is dan ook precies de reden waarom wij mini-documentaires inzetten om het verhaal te vertellen van werknemers en werkgevers die zich begeven in het tweede spoor traject. Door het gebruik maken van de gefilmde interviews dragen we bij aan bewustwordingsprocessen en het geven van inzicht in de uitdagingen en kansen voor werknemers en werkgevers binnen re-integratie tweede spoor.
Documentaires als middel voor begrip
Documentaires hebben de kracht om complexe onderwerpen op een toegankelijke manier te presenteren en emoties over te brengen. Door de lens van een documentaire kunnen kijkers de menselijke kant van het tweede spoor traject ervaren, de uitdagingen waarmee werknemers geconfronteerd worden, en de inspanningen van werkgevers om hen te ondersteunen waarderen. De persoonlijke verhalen van werknemers bieden een intieme inkijk op hun ervaringen, angsten en hoopvolle momenten. Daarnaast belichten de gefilmde interviews (mini-documentaires) ook het perspectief van de werkgevers die betrokken zijn bij het tweede spoor traject. Door de twee verhalen vast te leggen dragen we bij aan het begrip van de complexiteit van het tweede spoor traject op zowel persoonlijk als organisatie niveau.
Toepassen van een veranderend perspectief
Door middel van een e-learning module voor werkgevers, een begeleidingsmethode voor re-integratiebegeleiders en een toolbox voor verzuimende werknemers versterken het “willen” en “kunnen”(lees: het Integratief Gedragsmodel) van werknemers en werkgevers, om zo een gedeelde visie, taal en uitgangspunten te krijgen op het re-integratieproces tweede spoor. De mini-documentaires zullen opgenomen worden in de e-learning en toolbox om zo een veranderend perspectief te bieden op het tweede spoor traject voor zowel de werkgevers als de werknemers.
Conclusie: het juiste spoor door een cameralens.
Door de menselijke verhalen, werkgeversperspectieven en praktische informatie samen te brengen, kan deze visuele onderzoeksmethode waardevolle bijdrage leveren aan het bewustwordingsproces van de werknemer én werkgever. Het tweede spoor traject is meer dan een zakelijke procedure; het is een menselijk proces en groei, en de mini-documentaires worden ingezet als wegwijzer naar begrip, empathie en bewustwording van het verhaal van de ander.
Waar zou jij een visuele onderzoeksmethode willen inzetten? Neem gerust contact op met onze collega Anner Bindels via anner@zinziz.nl of via 06-40631395 om de opties te bespreken.