Door Miriam Wickham
Weer een nieuwe onderzoeksubsidie toegekend, en we zijn er ontzettend trots op! UWV heeft eerder dit jaar een nieuwe subsidieronde opengesteld via de Staatscourant rond het thema niet uitkeringsgerechtigden (nuggers) met een arbeidsbeperking die willen werken. Het gaat om meer zicht op deze groep, hun achtergronden en behoeften. Het doel is om de juiste randvoorwaarden te creëren om hun de ondersteuning te geven die ze nodig hebben. Hierbij hebben we jouw hulp in nodig! Wil je hier iets in betekenen? Lees verder om te zien wat hiervoor de mogelijkheden zijn.
Probleemstelling
Nuggers hebben recht op ondersteuning van gemeenten en UWV, maar zijn vaak niet in beeld bij professionals: dat blijkt uit eerder onderzoek. Hun achtergronden, kenmerken en behoeften zijn vaak niet bekend, er ontbreekt vaak aandacht in beleid en uitvoering. Een deel van deze groep krijgt dus waarschijnlijk op dit moment niet de ondersteuning die ze nodig hebben, ook omdat ze zelf misschien niet weten welke mogelijkheden voor ondersteuning er zijn, waardoor zij moeilijker re-integreren.
Wat gaan we doen?
Met dit onderzoek gaan we meer zicht krijgen op nuggers met een arbeidsbeperking die willen werken en hoe zij ondersteund kunnen worden in hun re-integratie. Wij willen weten:
- Hoe de doelgroep eruit ziet, bijvoorbeeld achtergrondsituaties, persoonlijke kenmerken, en motivatie om te werken.
- Met welke problematiek deze mensen kampen, bijvoorbeeld hun inkomen, huisvesting of zorg.
- Waarom deze mensen niet in beeld zijn, bij wie ze wel in beeld zijn, en hoe we ze in beeld kunnen krijgen.
- Welke hulp ze nodig hebben van gemeenten of UWV om te re-integreren, en waarom ze deze hulp op dit moment niet altijd krijgen.
Deze inzichten zullen we breed delen en producten ontwikkelen om te borgen dat de doelgroep en hun behoeften onder de aandacht blijven.
Hiervoor gaan we gemeenten, UWV, belanghebbenden, experts en professionals van het brede sociaal domein betrekken. Met hun hulp, vanuit hun perspectief, hun (ongepubliceerde) informatie, en hun ideeën betrekken we de doelgroep. We brengen gezamenlijk de kenmerken en behoeften in kaart om uiteindelijk ook producten te ontwerpen die grip geven op het bieden van ondersteuning aan de doelgroep.
We organiseren ook regionale bijeenkomsten waarin professionals elkaars perspectieven kunnen uitwisselen en we de samenwerking en ondersteuning een impuls kunnen geven.
Het onderzoek loopt door tot eind 2024.
Wat kan jij doen?
Ben jij of ken jij professionals?
- Die werkzaam zijn met de doelgroep het sociaal domein en binnen zorg en welzijn;
- We zijn op zoek naar sleutelpersonen die zich inzetten voor de doelgroep, professionals die kunnen meedenken in het werven van nuggers en/of die willen deelnemen aan interviews over de ondersteuning(sbehoefte) van nuggers (online of op locatie)
Ben jij nugger, ken jij nuggers of wil je meedenken hoe wij met nuggers in contact kunnen komen?
- Voor deelname aan individuele interviews (online of op locatie) waarbij zij hun persoonlijke ervaringen en ondersteuningsbehoefte delen
- We richten ons op de hele doelgroep; ook niet-uitkeringsgerechtigden die niet bij UWV staan ingeschreven.
Lid worden van de begeleidingscommissie:
- Je denkt kritisch mee over de opbouw, inhoud en aanpak van het onderzoek;
- Daarbij vertegenwoordig je koepelorganisaties, uitvoeringsorganisaties of andere belanghebbenden ;
- De begeleidingscommissie komt ca. 1x per kwartaal (hybride) bijeen.
Lid worden van de expertgroep:
- Je geeft vanuit je inhoudelijke expertise advies en feedback over het onderzoek; bijvoorbeeld op basis van eigen onderzoek, werkervaring of ervaringsdeskundigheid;
- Specifiek zijn wij ook op zoek nar juristen en beleidsmakers met expertise op het vlak van o.a. gegevensuitwisseling tussen diverse stakeholders in het sociaal domein;
- De expertgroep komt 2-3x (hybride) bijeen.
Leuk! Hoe meld ik me aan of krijg ik meer informatie?
Om je aan te melden voor een van de groepen, of om (vrijblijvend) vragen te stellen over het project, mail Miriam op miriam@zinziz.nl