Eind april sluit de MDIEU subsidieaanvraag van het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over duurzame inzetbaarheid. Dit is bedoeld voor bedrijven en heeft als doel de duurzame inzetbaarheid van werknemers te vergroten. Maar hoe zit het nou met duurzame inzetbaarheid? Wat is de link tussen zorg & welzijn en het sociaal domein? Waarom vind het ministerie SZW het van belang om gezond werkend je pensioen te halen?
Het ministerie SZW geeft aan dat Nederlanders steeds ouder worden en loopbanen langer duren. Het is gewenst dat loopbanen op een veilige, vitale en gezonde manier verlopen. Dit kan door bijvoorbeeld workshops te volgen, nieuwe werkwijzen te ontwikkelen, onderzoek te doen, of werknemers eerder te laten stoppen met werken. Het laatste kan alleen als er ook wordt geïnvesteerd in duurzame inzetbaarheid. Dus hoe kan men gezond werkend het pensioen halen? Er zijn hier hartstikke veel bestaande methoden, instrumenten, werkwijzen en interventies voor. Neem bijvoorbeeld het investeren in een gezonde werkomgeving door het gebruiken van zit-sta bureaus en inzetten van ‘wandelende’ vergaderingen. Naast deze mooie investeringen is het van belang dat er blijvende aandacht is voor duurzame inzetbaarheid, niet alleen omdat we met zijn allen ouder worden en langer blijven werken, ook omdat er toenames te zien zijn in onder andere sedentair gedrag.
Duurzame inzetbaarheid houdt in dat mensen tot aan hun pensioen gezond, gemotiveerd en productief aan het werk zijn en blijven. Gezondheid en duurzame inzetbaarheid gaan dus hand in hand en sectoren als zorg & welzijn en het sociaal domein overlappen van nature veel. Dat is al langer te zien aan concepten als Arbeid als Medicijn en het sick building syndrome. Een van de manieren om blijvende aandacht te besteden aan duurzame inzetbaarheid is dan ook om bestaande kennis van de ene sector in de context van de andere sector te plaatsen en onderzoeken. Neem bijvoorbeeld (aspecten van) groepsinterventies vanuit de geestelijke gezondheidszorg en plaats deze in de context van re-integratie na langdurig uitval door ziekte. Enkele andere voorbeelden van projecten waarin wij onderzoek doen naar onder andere duurzame inzetbaarheid zijn Samen het juiste spoor leggen en Ontwikkelen en implementeren methode voor verzuimbegeleiding.
Duurzame inzetbaarheid is dus een prachtig concept op de lijn van zorg & welzijn en het sociaal domein. Er is hartstikke veel mogelijk en het is mooi om te zien dat er specifiek aandacht aan wordt besteed vanuit het ministerie SZW. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen in het kader van duurzame inzetbaarheid? Neem dan contact op met Hilde van Ravenswaaij via hilde@zinziz.nl.