Door Femke Bennenbroek
Het was vanochtend een klein clubje, wat aan de ene kant jammer was (ik had gehoopt op meer), maar aan de andere kant heel erg fijn. Want met een klein cluppie kun je ook echt even de diepte in. Froukje Henniger van WPI Opleidingen Amsterdam en ik hadden het zorgvuldig voorbereid, maar nu konden we eigenlijk ‘ met de ‘benen op tafel’ het gesprek aan. En waar begin je dan? Nou, bij het begin: waarom heeft WPI Amsterdam eigenlijk voor een vakopleiding gekozen en hoe hebben ze dat aangepakt? Doordat WPI Amsterdam natuurlijk een grote organisatie is, konden zij dit puur voor de eigen organisatie doel: doelen stellen, leeropbrengsten formuleren en de kaders schetsen voor de visie van waaruit de opleiding wordt verzorgd. Maar dat kun je natuurlijk ook met meerdere gemeenten in de regio doen en daarmee regionaal een gemeenschappelijke taal en samenwerking voeden. Met die basis zijn wij vervolgens vanuit ZINZIZ, samen met experts, beleidsadviseurs en klantbegeleiders het programma gaan ontwikkelen.
WPI Amsterdam heeft de primeur
Een uniek programma, mag ik wel zeggen. Waarbij formeel leren (met trainers van ZINZIZ) gecombineerd wordt met een online leeromgeving, en informeel leren met praktijk- en reflectieoefeningen, werkplekleren met ondersteuning van een mentor (ervaren collega) en verbinding met de dagelijkse praktijk en de gesprekken met de leidinggevende. Met een grote diversiteit aan werkvormen, zoals werken met persona’s, rollenspellen, lastige situaties uit de praktijk, collegiale coaching on the job, werkbezoeken, brainstormen en gezamenlijk reflecteren. Dus geen ‘ouderwetse les’, maar het voeden van het vakmanschap dat er al is en de professional faciliteren in de regie op het eigen ontwikkelproces.
We zijn nu een jaar bezig en hebben zelf ook veel geleerd
Volgende week start de vierde groep alweer. Deze keer de plusvariant, voor ervaren professionals die zichzelf voeding willen geven, met de actualiteit aan de slag willen gaan en met collega’s gezamenlijk reflecteren op hun vak en vakmanschap. Voor het programma van de plusvariant hebben we de geleerde lessen meegenomen, bijvoorbeeld dat we de doorlooptijd hebben verlengd van 12 weken naar 15 weken. Daarmee bieden we de professionals meer ruimte voor het informeel leren en is de vakopleiding beter in te passen in de dagelijkse praktijk.
Nieuwsgierig, maar de inspiratiesessie gemist?
Neem dat vooral even een kijkje bij de highlights (zie bijlage hieronder). Of neem contact met me op (femke@zinziz.nl), dan komen we graag een keertje bij jou ‘met de benen op tafel’ praten.