Op de leerbijeenkomst van 21 november presenteren we de eindrapportage van ons onderzoek naar de arbeidsmarktregionale samenwerking tussen Werk & Inkomen en GGZ. In dit onderzoek hebben we de afgelopen twee jaar de samenwerking in 31 regio’s gevolgd om landelijke trends en patronen in kaart te brengen. Met speciale aandacht voor de borging en inbedding van de samenwerking.
De belangrijkste conclusies uit ons onderzoek zijn:
- Er is substantiële vooruitgang in de regionale samenwerking geboekt
- Er zijn veel activiteiten uitgezet, zowel om de professionals en de samenwerking te ondersteunen, als om de cliënten te faciliteren in optimale arbeidsparticipatie
- De impact voor cliënten is steeds meer merkbaar
- Het ambitieniveau en de boogde doelen zijn (nog) niet altijd behaald
- Bevlogen professionals, die bereid zijn net een stapje extra te zetten, zijn daarbij de cruciale succesfactor
- Er is veel inbreng van ervaringsdeskundigen, werkgevers en zorgverzekeraars zijn nog weinig betrokken
- Belangrijkste knelpunt blijft daarbij dat de samenwerking nog onvoldoende prioriteit krijgt
- En dat de borging en inbedding nog achterblijft, ook al wordt daar op verschillende manieren, steeds meer aan gewerkt
- Er wordt creatief omgegaan met obstakels voor de samenwerking en het realiseren van doelen, maar er wordt weinig gewerkt aan een structurele oplossing.
Deze opsomming doet echter onvoldoende recht aan de inspanningen binnen de regio’s en onze bevindingen. We willen je dan ook vooral uitnodigen om de gehele rapportage, of de samenvatting te lezen. Daar lees je niet alleen meer conclusies en achtergronden, maar ook concrete aanbevelingen. Ben je niet zo’n lezer? Dan hebben we ook een aantal mooie infographics.
Daarnaast hebben we een handige checklist voor borging en inbedding opgesteld die regionale projectleiders, maar ook bestuurders kunnen gebruiken om invulling te geven aan de borging en inbedding binnen hun regio.
Er komt een vervolg
Overigens noemen we dit een eindrapportage omdat de oorspronkelijk beoogde projectduur is afgerond. Echter, alle 31 regio’s maken gebruik van de verlenging van de financiële impuls die het ministerie van SZW, gezamenlijk met het ministerie VWS, in de zomer van 2019 heeft aangeboden voor deze samenwerking. We gaan ook deze inspanningen volgen en komen dus over een jaar met een aanvullende rapportage. Wordt vervolgd, dus!